Žiaci z Ukrajiny môžu požiadať o 350 eur na digitálne vybavenie

17.10.2023 Bratislava

Bratislava 17. októbra (TASR) - Žiaci z Ukrajiny majú nárok na finančný príspevok vo výške 350 eur na nákup digitálneho vybavenia. Môžu oň požiadať do 31. októbra tohto roka. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR totiž realizuje národný projekt Digitálny príspevok pre žiakov pôvodom z Ukrajiny. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie MIRRI.

"Predmetom národného projektu je vybavenie cieľových skupín projektu digitálnym vybavením, pričom toto vybavenie je zabezpečované digitálnym príspevkom formou poukážok vo výške 350 eur, ktoré sú poskytované priamo zákonným zástupcom žiakov so štatútom dočasného útočiska z Ukrajiny, respektíve žiakom so štatútom dočasného útočiska z Ukrajiny" uviedol rezort investícií.

Cieľom projektu je podpora začleňovania ukrajinských žiakov a študentov do slovenského vzdelávacieho systému a do slovenskej spoločnosti. V tomto roku by mal podporiť približne 20.000 žiakov a ukrajinských detí, ktoré z objektívnych príčin ešte nie sú žiakmi na Slovensku.

"Národný projekt rešpektuje individuálne a špecifické potreby jednotlivých žiakov a práve z tohto dôvodu ho môžu zákonní zástupcovia použiť na zakúpenie digitálneho zariadenia, ktoré je pre ich dieťa najvhodnejšie. Štandardne ide o zariadenia typu notebook, all in one počítač alebo tablet s uhlopriečkou displeja nie menšou ako 25 centimetrov," uvádza sa na webstránke projektu.

Registračný formulár je potrebné vyplniť do 31. októbra. Príspevok je možné uplatniť do 30. novembra v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu.

Projekt Digitálny žiak je od februára tohto roka určený pre rodiny so školopovinnými deťmi na Slovensku. Ide o adresnú pomoc prostredníctvom príspevku vo výške 350 eur na nákup nového digitálneho zariadenia. O príspevok zatiaľ požiadalo viac ako 150.000 žiakov. Svoje nové zariadenie má už doma viac ako 66.000 študentov. Termín na uplatnenie príspevku predĺžila Digitálna koalícia spolu s rezortom investícií do 30. novembra.

"Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania SR ako prijímateľ projektu začala od 12. októbra 2023 postupne zasielať informáciu prostredníctvom SMS správy o potvrdení nároku na príspevok skupine, ktorá patrí do domácností s príjmom neprekračujúcim 60 % mediánu príjmu," dodalo MIRRI s tým, že príspevok je možné uplatniť v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu, a to do 30. novembra 2023.
 

Vyberte región